Bezpieczny transport przypraw

Bezpieczny transport przypraw

Wszystkie artykuły przeznaczone do spożycia przez człowieka, w trakcie swojego transportu, powinny być objęte szczególnym nadzorem i doglądem. Dotyczy to również przypraw, które stanowią ważny element gotowania w każdym domu. Przyprawy stosujemy każdego dnia i praktycznie do każdego dania. Kiedyś w Polsce korzystało się z kilku podstawowych, które pochodziły głównie z naszego rynku. Dzisiaj bardzo popularne stały się również przyprawy bardzo egzotyczne, które są do nas sprowadzane z różnych stron świata. Oczywiście do Europy przybywają one najczęściej drogą morską, ale już na miejscu, transportowane są drogą lądową, za pomocą samochodów dostawczych. Przyprawy najczęściej transportuje się do sklepów, do mniejszych lub większych sieci. Niekiedy większe i bardziej renomowane restauracje, sprowadzają indywidualnie przyprawy na własny koszt i na swoje zlecenie. Bardzo ważnym aspektem jest znalezienie odpowiedniego przewoźnika, który spełni wszystkie warunki przewozowe i będzie w stanie sprostać wymaganiom klienta i obowiązującym przepisom.

Przewoźnicy

Bardzo ważną kwestią jest oczywiście przestrzeganie wszelkich zasad dotyczących transportu żywności. Co prawda, przyprawy należą do produktów suchych, jednakże zakwalifikowane są bez wątpienia, jako przeznaczone bezpośrednio do spożycia. Przewoźnik, któremu powierza się przewóz przypraw, musi więc spełniać wszystkie wymagania dotyczące suchej żywności. Poza tym, jego pojazdy powinny być również dostosowane do obowiązujących przepisów. Kluczową kwestią jest, aby pojazdy były zawsze czyste i zadbane. Powinny być one sterylizowane, aby zapobiec rozmnażaniu się baterii i drobnoustrojów. Poza tym, nie mogą się tam pojawiać inne czynniki, które mogły by zaszkodzić przyprawom. Należy pamiętać, że często mogą one ulegać wietrzeniu, lub zawilgoceniu, co obniża ich walory smakowe i sprawia, że właściwie nie nadają się już do spożycia. Doskonałym rozwiązaniem jest więc wybór pojazdu, który będzie posiadał urządzenie monitorujące i rejestrujące temperaturę oraz wilgotność powietrza. Przyprawy powinny być również transportowane w taki sposób, aby nie ulegały one rozdrobnieniu i rozkruszeniu. Niektóre z nich nie będą się bowiem nadawały już do sprzedaży.

Obowiązki producenta

Firma, która zleca przewóz przypraw, również powinna zadbać o pewne aspekty, dotyczące transportu. Przede wszystkim, przyprawy powinny zostać zapakowane w taki sposób, aby nie było do nich dostępu dla żadnych czynników zewnętrznych. Nie mogą one ulec zamoczeniu, ani wietrzeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście pakowanie w folię niewielkich paczuszek, gotowych do sprzedaży, a następnie umieszczanie ich w kartonach lub większych opakowaniach. Poza tym, delikatne przyprawy, jak na przykład liść laurowy, czy też gałka muszkatołowa, powinny być zawsze zabezpieczone folią bąbelkową lub innym wypełniaczem. Oczywiście przewoźnik odpowiada za to, aby przyprawy dotarły do celu nieuszkodzone i w pożądanym stanie, jednakże nie może on odpowiadać za to, że przyprawy były nieprawidłowo zapakowane. Warto o tym pamiętać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *