Drogowy transport żywności

Drogowy transport żywności

Transport żywności stanowi duży odsetek całego transportu na świecie. Każdy kraj eksportuje bowiem wiele swoich produktów, ale również importuje inne, u siebie niedostępne. Istnieje wiele różnych form transportu, jednakże najczęściej jest to właśnie transport drogowy. Jest to bardzo skomplikowany proces, który wymaga bardzo dobrej i rzeczowej logistyki. Należy bowiem przewidzieć różne ewentualności i zaplanować całą flotę pojazdów tak, aby żywność dotarła do sklepów jak najszybciej i jednocześnie w jak najlepszym stanie. Wiele sieci handlowych decyduje się w dzisiejszych czasach na stworzenie swojej własnej sieci transportowej. Jest to doskonałe rozwiązanie w przypadku dużych sieci, które funkcjonują na terenie całego kraju, lub nawet w kilku krajach. Firmy te posiadają bardzo nowoczesne, najwyższej klasy pojazdy ciężarowe, jak chłodnie, mroźnie, czy też cysterny, które zapewniają najlepsze z możliwych warunki przewozu żywności. Są to pojazdy, które zawsze utrzymują stałą temperaturę i wilgotność powietrza. Większość z tych pojazdów rejestruje również te wartości, dzięki czemu można zawsze skontrolować, czy żywność była przewożona w odpowiedni sposób.

Normy przewozu żywności

Obecnie w Europie obowiązują liczne umowy dotyczące przewozu produktów żywnościowych. Wszystko zależy oczywiście od rodzaju pożywienia, jakie jest transportowane. Największą wagę przykłada się jednak zawsze do produktów szybko psujących się, jak na przykład świeże mięsa, wyroby mięsne, sery i inny rodzaj nabiału. Takie produkty mogą być transportowane nawet w trakcie obowiązywania zakazów jazdy na drogach europejskich. Wynika to z tego, że trzeba je dowieźć jak najszybciej na miejsce do sklepu. Oczywiście, każdy kierowca musi posiadać przy sobie zawsze aktualne zaświadczenia lekarza weterynarii i wszystkie dokumenty dotyczące żywności. Powinien je móc każdorazowo pokazać w trakcie kontroli policji, czy też innych służb. Mięso powinno być zawsze poddawane szczególnej kontroli, ponieważ najłatwiej się ono psuje i może zagrażać życiu i zdrowiu ludzkiemu. Każdy producent żywności i przewoźnik jest również zmuszony do wdrożenia systemu HACCP, który gwarantuje żywność zdrową i świeżą.

Przepisy krajowe

Każdy kraj europejski ma oczywiście swoje wewnętrzne normy i przepisy dotyczące przewozu żywności. Oczywiście muszą być one zgodne z normami europejskimi i unijnymi. Ciekawe rozwiązanie wprowadziły kraje takie jak Wielka Brytania, Niemcy, Francja, czy Holandia. Zawsze przy przewozie żywności wymagają one od przewoźników posiadania rejestratora pomiarów temperatury i wilgotności powietrza. Dzięki temu, żywność zawsze poddawana jest szczegółowej kontroli. Przewożąc żywność poza granice kraju, trzeba zawsze szczegółowo zapoznać się z obowiązującymi przepisami i zakazami. Niekiedy niektóre kraje wprowadzają bowiem zakazy przewozu konkretnej żywności lub embarga na nią. Najczęściej ma to miejsce w przypadku mięsa, kiedy pojawia się jakakolwiek epidemia choroby. Każdy przewoźnik musi być przygotowany na takie kryzysowe sytuacje i zdawać sobie z nich sprawę. Ma to ogromny wpływ na całą logistykę przewozu żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *