Odpowiednie warunki przewozu przypraw

Odpowiednie warunki przewozu przypraw

Transport żywności każdorazowo podlega kontrolom i różnego rodzaju wymaganiom. Jest to bardzo istotna kwestia, ponieważ żywność spożywana przez człowieka, powinna być pozbawiona szkodliwych substancji i świeża. Również przyprawy kwalifikują się do produktów żywieniowych, spożywanych przez ludzi. Oczywiście jest to produkt suchy, nie musi więc być przewożony w chłodniach, ani mroźniach. Pojazdy, które przewożą przyprawy, powinny być jednak dostosowane do ich potrzeb i przede wszystkim – czyste i zadbane. Muszą w nich być spełnione wszelkie warunki higieniczne. Przyprawy są stosowane w każdym domu i praktycznie dodaje się ich do wszystkich dań. Niezależnie od tego, czy są to mieszanki przypraw, czy też pojedyncze składniki, obowiązują te same zasady. Koniecznie należy wybierać przewoźnika, który transportuje żywność i posiada pojazdy przystosowane do tego typu zadań. Firma musi również spełniać podstawowe standardy jakości obowiązujące na terytorium Europy i Unii Europejskiej.

Jakie warunki są najlepsze?

Przyprawy nie wymagają specjalnych warunków przewozu. Przede wszystkim, nie mogą być one narażone na dużą wilgotność powietrza. W takiej sytuacji ulegają one zbrylaniu się i nie nadają się już do użycia. Poza tym, nie wolno ich przewozić luzem, ponieważ ulegają zwietrzeniu i kompletnie tracą swój aromat i smak. Najlepszym rozwiązaniem, jest wybór pojazdu, który posiada urządzenie monitorujące i rejestrujące temperaturę powietrza oraz jego wilgotność. Dzięki temu, możemy mieć pewność, że przyprawy dotrą w pożądanym stanie. Poza tym, niektóre z nich występują w postaci suszonych liści, lub owoców i nie powinny ulegać uszkodzeniu. Dlatego też bardzo ważne jest odpowiednie zabezpieczenie przypraw. Te, które ulegną nadmiernemu rozkruszeniu i rozdrobnieniu, często nie nadają się już do spożycia. Oczywiście w gestii producenta leży to, aby przyprawy odpowiednio zapakować do foliowych i szczelnych opakować i zabezpieczyć w kartonach. To przewoźnik odpowiada jednak za to, w jakim stanie przyprawy dotrą do miejsca odbioru i rozładunku. Pojazd musi więc umożliwiać bezpieczną podróż przypraw. Nigdy nie należy ich przewozić również z substancjami chemicznymi, z mięsem i szybko psującymi się produktami.

Wymogi prawa

Każda żywność, która jest przewożona na terytorium Europy, powinna być poddana szczególnej kontroli. Bardzo ważne jest przede wszystkim przestrzeganie warunków higienicznych i czystości. Kierowca zawsze musi posiadać szczegółową dokumentację towaru, a także dokument dopuszczający przyprawy do spożycia i do importu do kraju. Należy się również liczyć z tym, że flota pojazdów może być poddana kontroli, ponieważ często zdarza się, że razem z przyprawami przewożone są również narkotyki i inne zakazane substancje. Bardzo ważne jest również to, aby każdy kierowca przestrzegał przepisów dotyczących dobowego czasu pracy, a także zakazów jazdy. Należy pamiętać, iż w przypadku uszkodzenia towaru na drodze, lub innej sytuacji losowej, to przewoźnik jest odpowiedzialny za poniesione straty i musi on wypłacić odszkodowanie zleceniodawcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *