Transport przypraw do restauracji

Transport przypraw do restauracji

Coraz więcej mówi się o tym, że człowiek powinien odżywiać się zdrowo i jadać naturalne produkty. Wiele restauracji stawia więc na produkty zdrowe, nieprzetworzone i wartościowe. Często decydują się więc one na import oryginalnych produktów, z różnych stron świata. Najczęściej sprowadza się przyprawy, ponieważ to one stanowią o smaku potrawy i sprawiają, że można poczuć się jak na egzotycznej wycieczce. Przyprawy te transportowane są z różnych części świata. Oczywiście, jeżeli pochodzą one z innych kontynentów, docierają do Europy statkami morskimi i samolotami. Następnie, ich droga wiedzie już przez ląd i przewożone są one za pomocą samochodów ciężarowych. Należy pamiętać o tym, że przyprawy to produkty żywieniowe i powinny być również w taki sam sposób traktowane. Oznacza to, że obowiązują je specjalne zasady, jeżeli chodzi o transport. Każdy przewoźnik powinien zadbać więc o to, aby dotarły one w nienaruszonym stanie do restauracji, która z nich następnie skorzysta.

Kontrola wilgotności

Przyprawy najbardziej cierpią, kiedy nastawiane są na działanie wilgoci, lub też nieograniczony dostęp powietrza. Tracą one smak i po prostu wietrzeją. Często zlepiają się również w większe porcje i ciężko się je stosuje. Dotyczy to w szczególności przypraw bardzo rozdrobnionych. Zaleca się więc, aby pojazdy transportujące przyprawy, wyposażone były w specjalistyczne urządzenia, które stale mierzą temperaturę oraz poziom wilgoci. Wiele restauracji ma już takie wymagania względem przewoźników, ponieważ bardzo zależy im na jakości stosowanych przypraw. Poza tym, nie wolno dopuścić, aby opakowania z przyprawami uległy jakiemukolwiek uszkodzeniu. Mogą one przez to wysypać się ze swoich woreczków, jak również wymieszać. Przyprawy, które występują w całości, w postaci liści, suszonych korzeni i nasion, nie powinny być także narażone na ryzyko rozdrobnienia. Często restauracje nie chcą z nich wówczas korzystać. Wiele zależy oczywiście od producenta przypraw, który powinien zadbać o ich właściwe i szczelne zapakowanie, a także zabezpieczenie odpowiednimi materiałami.

Wymagania prawne

Należy pamiętać o tym, że przewożąc przyprawy, przewozi się żywność. W pojeździe muszą być więc zachowane wszelkie zasady czystości i higieny. Nie wolno również przewozić w jednym pojeździe środków chemicznych i przypraw. Każdy kierowca powinien posiadać dokumentację z dokładnym opisem przewożonych przypraw i z ich pochodzeniem. Często policja i służby graniczne sprawdzają bowiem, czy oprócz przypraw nie są sprowadzane do Europy również inne substancje, zakazane u nas. Kierowca musi pamiętać także o tym, aby pojazd posiadał obowiązkowo tachograf i pilnować swojego dobowego czasu pracy. Przewoźnik oczywiście musi pamiętać również o zakazach jazdy dla pojazdów ciężarowych. Przyprawy podlegają bowiem pod wszystkie zakazy, ponieważ nie jest to produkt szybko psujący się, ani z krótkim terminem do spożycia. Poza spełnieniem podstawowych warunków dotyczących bezpieczeństwa przewożonej żywności, nie ma innych wymagań wobec pojazdów transportujących przyprawy w Europie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *